Nie jesteś zalogowany na forum.
wiem...
ale wyobraź sobie niemiecki pisany cyrylicą... Język diabła
Słyszałam Kori już o tym XD
niemcy mają ten sam alfabet, tylko dodane kilka innych literek~ typu "u, a, o" z umlautem
XD
ale za długie słowa ;-;
mi się oba podobają, ale dalej twierdzę, że nie mam talentu do języków : I
i w jednym czasie jest z umlautem, zaś w innym to samo słowo bez umlautu...
Ja w średniej jak miałam na niemieckiem to jechałam na trójkach, aby zdać. I nic nie umiem z niemca, za duża awersja xD
i skąd ja mam kurwa wiedzieć czy mówić umlaut czy nie?
my nie mieliśmy jak się uczyć. nauczycielka w ogóle nie umiała uspokoić zwierząt w klasie.
ostatnio miałam prezentację na fakultecie "Ciało i seksualność" i był taki Niemiec, co otworzył pierwszy w europie instytut seksuologii
XD
po niemiecku nazywał się Sexuellwissenschaft Institut
pewnie źle napisałem ale co tam XD
Kori, ja jestem mocno kiepska z niemca, ale wydaje mi się, że po to właśnie masz te dwie kropeczki nad "u" przykładowo, by wiedzieć, jak tą literę wymówić. Bo ją się akurat inaczej wymawia. Tak jak w polskim zresztą.
fakt, niektóre słowa brzmią CAŁKOWICIE inaczej. Inne nawet z tymi kropkami brzmią identycznie ;-;
przykład?
nie pamiętam teraz, uświadomiłam sobie to tydzień temu na lekcji. Dostałam jedynkę bo źle powiedziałam jakiś wyraz (akcentując umlaut) i baba mnie poprawiła bez umlautu.
chociaż może być też tak, że to ona mnie wprowadziła w błąd...
:v
w każdym razie nigdy mi się to nie przyda więc nie zapamiętuje słówek z niemca XD
ktoś ostatnio robił badania... i wykazały, że przerażająca większość nauczycieli nie potrafi uczyć języków
zw idę z psem
boże ale nudy