Nie jesteś zalogowany na forum.
Co do pytania do tripów, to czy też mogłabym? Jak nie czujesz się niekomfortowo
Jasne, ja z chęcią opowiem o tym każdemu, by szerzyć większą świadomość o nie tylko dragach i kwasie ale o przeżywaniu takich rzeczy ogólnie
Kojarzycie może co to są psychopompy?
Nie do końca
W antycznej mitologii to istoty pomagające przenosić ducha do zaświatów
Oglądałyście ten nowy serial o Sabrinie?
Tak
No to tam jak ktoś jest w projekcji astralnej to pojawiaja sie psychopompy, w postaci ptaków, których coraz większa ilość powinna Cie zmusic do przerwania projekcji, bo zwieksza sie ryzyko utraty przy tym zycia
I psychopompy w sztuce antycznej byly czestop przedstawiane w formie ptaków
Ja na psychodelicznych tripach często odczuwałem obecność ptaków, a k u r at przylatywały na balkon i się we mnie wpatrywały
Jak wziąłem grzyby w bieszczadach i wyszedłem na szczyt, podleciał ogromny kruk i pokazywał swój majestat lecąc wokół szczytu, a potem stając kilkanaście metrów przede mną
Ja nie mogę, to wszystko jest takie nierealne aż. Trochę się czuję, jakbyś mi opowiadanie opisywał, a nie własne życie
To takie ciekawe doświadczenie i porównanie, no bo jednak ci filozofowie czy kapłani w starożytności jakoś wymyślili, że ptaki są tymi symbolami przejścia między jednym światem a drugim, między jednym stanem a drugim
I 2000 lat później bierzesz substancję psychoaktywną i przeżywasz coś podobnego, do czego oni doszli 2000 lat temu
Być może z pomocą używek, a być może używając tylko własnego umysłu obserwując świat
Podejrzewam, że coś tam jednak czasem brali
No tak, ale trzeba wziąć pod uwagę to, że psychodeliki działają na takiej zasadzie, że wyciągają Twoją psychikę, rozbijają na części pierwsze i pokazują realnie przed oczami
Psychika wszystkich ludzi ma podobne podstawy, archetypy
No i możesz to w formie wizuali przed oczami zobaczyć na kwasie, że istnieje nie wiem, świat realny i duchowy czy że ludzie (Ty) działasz tak a nie inaczej bo coś tam coś tam
Ale taki Platon jak był wystarczająco mądry to obserwując świat bez używki też mógłby dojść do wniosku że jest świat realny i świat idei
Że coś działa tak a nie inaczej
Od kilku tysięcy lat przez filozofię i religię ludzie opisują podobne rzeczy tylko różnymi słowami i sposobami
Psychodeliki przyśpieszają proces poznawania świata, siebie i sposobów w jaki świat i Ty funkcjonujesz, ale robią to dość gwałtownie dlatego może to być ciężkie
Moja znajoma ćpała wszystko ale wzięła raz kwasa i mówi że nigdy więcej
Bo ją przerosło